OFFENTLIGA UPPDRAG

                                                                                 Klippansoffan vid Ljungbygården i Ljungbyhed är en av tre betongsoffor målade av Jasmine Cederqvist

Utsmyckning av Klippansoffor i betong
2020


Platsspecifikt offentligt utsmyckningsuppdrag


Uppdraget bestod av att utsmycka 3 olika betongsoffor för permanent utplacering till specifika platser i Klippans kommun

Uppdragsgivare Klippans kommun

 

Klippansoffan utanför Klippans konsthall och bibliotek

Färgerna och uttrycket på soffan utanför Klippans bibliotek och konsthall symboliserar växande och kunskap, natur och kultur. Löven är ett återkommande tema på samtliga tre soffor som Jasmine målat. De knyter an till hennes sommar-utställning "Belonging - att höra hemma", 2020 i konsthallen där naturen och det ekologiska kretsloppet har en central roll. På soffan finns även citat av poeterna Walt Whitman och William Blake vars dikter återspeglar detta tema.

Plats: Biblioteket/Konsthallen i Klippan
Målad av Jasmine Cederqvist

" Jag vill att soffan ska ge en känsla av drömsk stämning och inspirera till att fantisera bortom här och nu, där allt
är möjligt!"

" Jag har valt några rader ur några av mina favoritdikter till soffan utanför biblioteket och konsthallen. Jag hoppas att soffan kan bli en plats att sitta och läsa, drömma och fantisera och att bli inspirerad av böcker och kultur ".

Klippansoffan vid Ljungbygården i Ljungbyhed

Motiven på soffan är en hyllning till Ljungbyheds långa och anrika flyghistoria. Flygplanen som syns på soffan föreställer några av de skolflygplan som historiskt använts på Krigsflygskolan F5. På framsidan är det jetflygplanet Sk 60 Saab 105
och uppvisningsgruppen Team 60. På baksidan flyger en Sk 11 Tiger Moth över Söderåsens siluett. Lövmönstret och färgerna ska symbolisera det natursköna landskapet som omger Ljungbyhed samt luftrummet ovan.

Plats: Ljungbygården, Ljungbyhed
Målad av Jasmine Cederqvist

Lövmönstret och färgerna ska symbolisera det natursköna landskapet som omger Ljungbyhed samt luftrummet ovan.

Klippansoffan i Östra Ljungby
'
Den här soffan hyllar Östra Ljungbys stolthet, sångerskan Marie Fredriksson. Färgerna ska symbolisera Söderåsen så som den ser ut i fjärran när man ser den från Östra Ljungby samt landskapet så som man uppfattar det betraktandes från ovan. Bladverket står för det vackra landskapet. Skimret är tänkt att föra tankarna till Marie Fredrikssons fantastiska karriär. Texterna är från tre av hennes vackraste och mest älskade låtar och symboliserar hennes fina, djupare sidor.

Plats: Busshållplatsen i centrala Östra Ljungby (Stationsgatan)
Målad av Jasmine Cederqvist 

"Flyg lilla sparvöga, flyg över ängarna..."
Jag tänker mig Marie Fredriksson som i sin fantasi flyger över ängarna mellan Östra Ljungby och Söderåsen, så som jag många gånger gjort i ett litet flygplan.